Czarnuszka miłość od pierwszego wejrzenia czy raczej nie?

Czarnuszka miłość od pierwszego wejrzenia czy raczej nie?

Olej z czarnuszki - poznaj mnie bliżej

 

Dziś pod kraynową lupę bierzemy czarnuszkę. Większość z nas zna czarnuszkę z nieco bardziej kulinarnej strony, jako dodatek (w postaci nasion) do pieczywa, serów czy mięs. Inni zachwycają się z kolei jej właściwościami zdrowotnymi, gdy stosowana jest jako uzupełnienie diety w postaci oleju. W Kraynie, wykorzystaliśmy ją jako składnik naszych kosmetyków.

 

Co zatem powinniśmy o niej wiedzieć?

Roślinę tę, naturalnie występującą znajdziemy na południu Europy, w Afryce Północnej, a także Azji Południowo-Zachodniej. Od dawna wykorzystywana jest w tradycyjnej medycynie indyjskiej i arabskiej. Jej nasiona charakteryzuje lekko ostry, korzenny smak. Są one wykorzystywane do wytłaczania oleju.

 

Czarnuszka w kosmetykach Krayna, dlaczego?

Projektując i opracowując składy naszych kosmetyków sięgnęliśmy po olej z czarnuszki, z uwagi na bogate właściwości odżywcze. Nasiona obfitują w substancje biologicznie aktywne, czyli takie, które powstają w procesie przemiany materii rośliny, by pomóc jej przetrwać i chronić przed niekorzystnym wpływem czynników zewnętrznych. Dla bardziej zaawansowanych - tymochinon, alkaloidy, saponiny, flawonoidy i aminokwasy.

 

Jak to działa na skórę?

Ma właściwości przeciwzapalne i antybakteryjne z jednej strony, a także nawilżające i silnie regenerujące - z drugiej. Do tego łagodzi objawy trądziku, dlatego olej z czarnuszki znalazł się właśnie w kremach: AY 2 https://krayna.pl/ay-2-waterpepper, oraz w AY 3 https://krayna.pl/ay-3-chestnut, które zlecamy dla osób o cerze szczególnie wymagającej (trądzik, AZS, cera naczynkowa). Kremy różni konsystencja. AY2 to lekki balsam do zadań specjalnych, zalecany zwłaszcza do cery tłustej i problematycznej. Z kolei AY3 to cięższa, bardziej nawilżająca formuła do skóry z AZS, lub charakteryzującej się m.in. widocznymi naczynkami. Mimo że AY2 i AY3 mają inne zadania- ze względu na szeroki wachlarz zastosowań oleju z czarnuszki, zdecydowaliśmy się dodać ten bogaty składnik do obu kremów. W towarzystwie pozostałych składników tworzą dwie unikatowe kompozycje, każdy znajdzie coś dla siebie.

Zostaw komentarz

Prosimy zauważyć, że komentarze muszą zostać zatwierdzone przed ich publikacją.

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej Polityka prywatności i Warunki korzystania z usługi serwisu Google.