Budowanie odporności

Budowanie odporności

Sezon jesienno-zimowy wszyscy mamy powoli z tylu głowy. Choć pogoda piękna, drzewa jeszcze częściowo zielone, a złapać witaminę D3 nadal możemy w „naturalny” sposób spacerując na słońcu (pamiętajmy jednak, że około 30% ciała powinno być wówczas wystawione w bezpieczny sposób na ekspozycję słoneczną) - wkrótce jednak niezbędna będzie suplementacja tej witaminy, bo słoneczne dni w listopadzie odejść mogą w niepamięć i trudno oprzeć się wrażeniu, że sezon zachorowań powoli się zaczyna. Wiedzą o tym zwłaszcza rodzice dzieci żłobkowych i przedszkolnych, a także amatorzy telewizyjnych reklam, którzy już od kilku dobrych tygodni „atakowani” są „polecajkami” leków na przeziębienie. Co jednak możemy zrobić, aby wspomóc własną odporność? Zasady są proste, choć jak to e zdrowiem bywa, nie dla wszystkich równie skuteczne, ale październik to doskonały miesiąc, by je sobie powtórzyć.

Według lekarzy najważniejsza jest zbilansowana dieta i odpowiednia ilość snu… Niby podstawa, a jednak warto się jej przyjrzeć. Znam osoby, które diametralnie zmniejszyły u siebie ilość infekcji właśnie poprzez zmiany w diecie (a przy zachowaniu naprawdę imponującej aktywności fizycznej!). Ciepła woda zamiast zimnej o poranku, bogate w owoce i przyprawy regularnie wypijane kompoty, dodanie lub odjęcie poszczególnych składników bazowych w diecie. Warto zadbać, by wśród produktów znalazły się te zawierające witaminy C, A, D i E, a także żelazo i cynk. W ochronie przed wirusami i bakteriami pomóc mogą również warzywa cebulowe - m.in. czosnek i cebula, które zawierają fitoncydy, wykazujące działanie bakteriobójcze i grzybobójcze, ale to powszechna wiedza, po czosnek przy przeziębieniu sięga prawie każdy z nas. Jesienne i zimowe wieczory zagryzajmy także orzechami. W porozumieniu z lekarzem, w oparciu o aktualne wyniki badań, można stosować też witaminy doustnie, jednak pamiętajmy, że nic nie zastąpi zbilansowanej diety. Kolejny pewniak to kiszonki. Tu pozwolę sobie zacytować fragmenty artykułu z Medycyny Praktycznej:„Kiszenie jest naturalną metodą konserwowania żywności, w wyniku której cukry proste ulegają rozkładowi do kwasu mlekowego. Kwas mlekowy stwarza idealne warunki dla rozwoju korzystnych bakterii jelitowych. Ponadto zapobiega on rozwojowi bakterii gnilnych. Taka zmiana w mikroflorze jelit dobrze wpływa na odporność. Wspomniane bakterie (tzw. szczepy probiotyczne) wytwarzają podczas fermentacji witaminę C. Dlatego też kiszonki zawierają o wiele więcej tej witaminy niż produkt surowy, niepoddany kiszeniu.”[1] Zatem kiśmy (a możliwości są praktycznie nieskończone- kapusta, ogórki, buraki, dynia, pomidory, rzodkiewka itd.)

 Niewątpliwie ważnym aspektem jest także odpowiednia ilość ruchu. Długie spacery, lub minimum 30 minut dziennie wzmożonej aktywności fizycznej trzy razy w tygodniu, np. nieprzerwane ćwiczenia, rower, bieganie, pływanie, szybki marsz. Oprócz diety, ruchu i snu w budowaniu odporności mogą pomóc także morsowanie, bardzo ostatnio trendy ;) Ale na liście są też i konkretne leki w formie szczepionek doustnych, o które warto zapytać lekarza rodzinnego. I na koniec jeszcze jedna informacja - co przechorujemy, to nasze. Każda przebyta (i dobrze wyleczona!) choroba zwiększa naszą odporność. Dotyczy to zwłaszcza najmłodszych. Lekarze i nauczyciele w żłobkach, przedszkolach i szkołach także mogą cieszyć się zazwyczaj doskonałą odpornością, ze względu na częste narażanie się na styczność z wirusami i bakteriami. Swoje przechorowali na początku drogi zawodowej i następnych latach życia zasadniczo chorują rzadziej. Traktujmy więc przeziębienia, jako coś naturalnego, co paradoksalnie wzmocni z czasem naszą odporność, a pomiędzy infekcjami starajmy się trzymać powyższych zasad. No i… bądźmy dobrej myśli :) nastawienie chorego bywa zwykle kluczowe, a nam pozwoli przyjemniej przejść przez te niewygodne dni.

 

źródło:

 

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/wywiady/90034,od-czego-zalezy-odpornosc

 

https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc

 

 

[1] https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoplo.pl